Săptămâna trecută, am lipit un puzzle de 500 de piese, l-am pus într-o ramă și l-am agățat pe peretele dormitorului meu ca decor. După ce am terminat respectivul puzzle, toată acea satisfacție și sentimentul de realizare m-au pus într-o dispoziție atât de bună. Dar, la câteva zile după aceea, un sentiment de regret m-a lovit brusc; mi-am dat seama că puzzle-ul de 500 de piese va rămâne lipit pentru totdeauna.
Și dacă aș vrea să il desfac pentru a il reconstrui din nou? Dacă aș vrea să-i las și pe alții să se joace cu puzzle-ul? Există măcar o modalitate de a încadra un puzzle fără a folosi lipici?
Cum să înrămezi un puzzle fără lipici
Da, puteți încadra un puzzle fără să folosiți lipici sau orice alt adeziv. Pur și simplu puneți jos un carton mare și construiți puzzle-ul pe el. După ce ați terminat puzzle-ul, luați dimensiunile acestuia și căutați rama perfectă.
Așezați-l cu grijă în rama pe care ați cumpărat-o, iar acum v-ați înrămat cu succes puzzle-ul! Desigur, unele piese vor cădea pe parcurs și lucrurile nu vor merge la fel de bine ca atunci când folosiți orice fel de fixativ, dar cel puțin nu veți avea lipici pe prețiosul puzzle.
Dacă nu te deranjează să folosești adezivi, atâta timp cât nu este vorba de lipici, atunci te poți folosi de Puzzle Presto’s Puzzle Saver sau de rola de bandă adezivă pe care o preferi. Pur și simplu întoarceți puzzle-ul cu spatele în sus, aplicați adezivul ales, întoarceți-l din nou și notați măsurile acestuia.
Apoi ar trebui să găsiți rama de dimensiunea corectă, să o așezați ușor în ea și iată, puzzle-ul dumneavoastră este înrămat și gata să fie expus pentru a fi văzut de toți!
Cum ar trebui să încep să lucrez la un puzzle?
Înainte de a face orice altceva, faceți loc pentru zona de lucru suficient de mare pentru a găzdui piesele de puzzle. Un sfat util ar fi să așezați ceva sub puzzle-ul dvs. pentru a-l ridica de pe suprafață.
Capacul se poate extinde cu câțiva centimetri peste dimensiunea puzzle-ului finisat. Cartonul și cartonul pentru afișe sunt excelente pentru acest rol, niciunul din ele nu sunt greu de găsit și sunt, de asemenea, relativ ieftine. În plus, rigiditatea lor va fi importantă mai târziu, când veți întoarce puzzle-ul.
Cel mai probabil va trebui să întoarceți puzzle-ul, indiferent dacă folosiți bandă adezivă, lipici sau nimic.
Cu toate acestea, dacă citiți aceste rânduri cu puzzle-ul întins pe podea, deja completat, nu vă faceți griji! Există în continuare modalități de a plasa o planșă sub puzzle-ul tău în siguranță. Probabil că vei pierde câteva piese, dar nu-i nimic.
În primul rând, dacă se află pe o masă sau pe ceva înălțat, puteți încerca să glisați cu grijă întregul puzzle pe o bucată de tablă mai mare decât puzzle-ul în sine. Dacă se află pe podea sau nu există nicio modalitate de a-l glisa pe o altă suprafață, puteți încerca să glisați un capac subțire – cum ar fi hârtia cerată sau hârtia pergament – dedesubt, în timp ce ridicați puzzle-ul foarte ușor și delicat.
Când puzzle-ul se află pe hârtie, puteți apoi să puneți o planșă deasupra, să le întoarceți pe toate împreună cât de repede, dar cu delicatețe puteți, și să înlocuiți hârtia cu o planșă mai rezistentă la alegere. Întoarceți-o la loc, iar acum aveți o planșă sub puzzle.
Asigurați-vă că suprafața puzzle-ului este lipsită de orice praf și murdărie; astfel vă veți asigura că nu veți încadra un puzzle pătat și pătat. Apoi, începeți să faceți puzzle-ul cât de plat puteți. Puteți folosi un ac de rulat sau orice lucru rotund, cum ar fi o cutie de conserve, pentru a aplatiza puzzle-ul.
Nu săriți peste acest pas dacă nu vreți ca puzzle-ul dvs. să arate curbat și deformat mai târziu. Ați putea să apăsați individual piesele care ies în afară, dar acest lucru face adesea ca piesele adiacente anterior plane să iasă din nou în afară.
Cum îmi pot ține puzzle-ul laolaltă fără să folosesc lipici?
Există o mulțime de ghiduri pe internet care vă învață cum să încadrați un puzzle, dar majoritatea implică folosirea lipiciului. Dar ce se întâmplă dacă nu vrei să folosești lipici? Pot exista o mulțime de motive pentru a evita lipiciul – poate că urăști cât de murdar poate deveni, nu vrei să păstrezi puzzle-ul asamblat la nesfârșit sau pur și simplu nu vrei să adaugi un strat de finisare la el.
Oricare ar fi motivul, iată care sunt celelalte opțiuni pe care le puteți explora pentru a vă încadra iubitul puzzle.
Dacă nu vrei să folosești nimic pe puzzle, ar trebui să începi să măsori lungimea, lățimea și grosimea puzzle-ului tău. Aceste dimensiuni vor fi ghidul tău pentru a alege rama potrivită.
Dacă nu doriți lipici, dar sunteți de acord cu alți adezivi, atunci puteți opta fie pentru o rolă de bandă adezivă preferată, fie pentru Puzzle Presto’s Peel and Stick Puzzle Saver. Dacă folosești bandă adezivă, ține cont de faptul că unele benzi sunt acide, cauzând degradarea și îngălbenirea pe măsură ce trece timpul. Banda de hârtie japoneză sau orice bandă de arhivă ar fi cea mai bună bandă de folosit pentru acest proiect.
Deoarece adezivul trebuie aplicat pe partea din spate a puzzle-ului, începeți prin a-l întoarce cu grijă. Presupunând că aveți deja o copertă sub puzzle-ul dvs., puneți pur și simplu o altă bucată de carton sau de carton pentru postere deasupra acestuia. Apoi, întoarceți puzzle-ul și îndepărtați bucata de carton care se află în prezent deasupra părții din spate a puzzle-ului.
Înainte de a întoarce puzzle-ul, puteți prinde plăcile împreună și ține puzzle-ul la locul lui, dacă doriți mai multă siguranță. De asemenea, puteți cere ajutorul unui prieten sau al unui membru al familiei dacă puzzle-ul dvs. este mai mare.
În continuare, dacă folosești Puzzle Saver, este o idee bună să încerci să stabilești amplasarea foilor înainte de a le aplica. Suprapunerile mari nu vor cauza probleme; de fapt, ajută la integritatea puzzle-ului tău. În instrucțiuni, veți vedea, de asemenea, că nu este recomandabil să extindeți foile adezive dincolo de marginea puzzle-ului. Mai degrabă, ar trebui să plasați marginile foilor adezive la o distanță de aproximativ o optime de centimetru de marginile puzzle-ului.
Dacă folosiți bandă adezivă, asigurați-vă că aceasta are o lățime de cel puțin 5 cm sau mai mare. Suprapunerea ușoară a benzilor atunci când folosiți bandă adezivă este, de asemenea, o decizie înțeleaptă, deoarece face ca structura să fie mai sigură.
Cum montez un puzzle pe o ramă?
Plasarea puzzle-ului în ramă va fi destul de dificilă dacă nu ați folosit niciun adeziv. Dacă folosiți o ramă cu laturi detașabile, pur și simplu transferați puzzle-ul pe placa de suport, puneți plasticul transparent deasupra, îndepărtați folia de protecție și glisați cu grijă ramele înăuntru.
Veți avea nevoie de ceva forță atunci când glisați cadrele din cauza grosimii, dar trebuie să aveți grijă să nu folosiți prea multă forță. De asemenea, este posibil să trebuiască să ajustați din când în când puzzle-ul și plasticul.
Există, de asemenea, rame în care puteți doar să așezați puzzle-ul pe panoul de suport și să apăsați partea de cadru pe el. Apoi, puteți fixa spatele plăcii de suport prin îndreptarea încuietorilor flexibile atașate la partea de cadru.
Dacă ați folosi coji sau bandă adezivă, ar fi mai ușor să strecurați puzzle-ul în cadru. Pur și simplu repetați pașii de mai sus dacă folosiți ramele glisante. Dacă nu reușiți să îl faceți să încapă în cadrele menționate, puteți încerca să folosiți o ramă de cutie.
O ramă de tip cutie poate găzdui mai multă grosime și înlătură dificultatea de a glisa în ramele detașabile. De asemenea, puteți folosi o ramă de tip shadow box, dar rețineți că aceasta va arunca o umbră mohorâtă asupra puzzle-ului dumneavoastră, așa cum sugerează și numele său.
Existența acestui ghid dovedește faptul că există o modalitate de a încadra un puzzle fără lipici. Fie că puteți folosi alte forme de adezivi, fie că nu folosiți nimic. Acum, că puteți încadra un puzzle fără să îl păstrați complet pentru totdeauna, vă puteți bucura de opera de artă oricând doriți.
[…] final, chiar dacă alegi să nu folosești lipici, nu înseamnă că puzzle-ul tău nu poate deveni o operă de artă cu adevărat impresionantă în […]